Surfboat, ook surfroeien genoemd of surfrowing:

548980_10151123305601214_167531663_nDeze sport is in Australië ontstaan (begin 20ste eeuw) als reddingsmiddel voor surfers.
Het is ondertussen in Australië een echte strandsport geworden met evenementen van duizenden atleten, de strandsporten olympiaden.
Sinds enkele jaren worden “surfboat” regatta’s georganiseerd zoals de “Ocean Thunder”.
In tegenstelling tot roeien, wordt deze sport beter gesponsord, dank zij een meer open beleid inzake publiciteit.
Sinds 2002 is onze club als Belgische “surfrowing liga” erkend en in 2004 hebben we met Engeland, Frankrijk en Nederland de European Surfrowers Federation (ESRF) opgericht. Sindsdien hebben andere landen zich hierbij aangesloten.

De sport wordt beoefend met 4 roeiers en een stuurman , genoemd “sweep”. Elke roeier hanteert een riem die een stuk langer is dan bij het olympisch roeien, en de stuurman stuurt de boot door middel van een nog langere riem.
Terwijl de riemen bij de roeiers de evolutie bij het olympisch roeien hebben gevolgd, is de “sweep” een oude houten riem gebleven met een eeuwenoude vorm.

De surfboat gebeurt op zee en op de golven. Wedstrijden gaan over 300 à 400 m. Vertrekkend van op het strand, varen ze naar en rond een boei en keren terug naar het strand, al surfend op de golven.
De wedstrijden kunnen echt spectaculair zijn, afhankelijk van de golven en de ervaring van de bemanning en vooral van de “”sweep”.
Er bestaan ook wedstrijden over veel langere afstanden.
Ons seizoen start half mei, afhankelijk van het weer. Neem gerust contact op met ons als je eens mee wilt gaan op één van onze uitstappen (contact).

Onze laatste ontmoeting:

surfboat, roeien op zee, costal

surfboat, roeien op zee, costal rowing, surfroeien