Roeien

Geschiedenis van de roeisport

Roeien is de beste sport op aarde, goed voor je gezondheid

Sinds mensenheugenis bevaren mensen de wateren, rivieren of de zee.

Eeuwenlang gebruikten de Egyptenaren, de Grieken en de Feniciërs de armkracht om hun boten te verplaatsen voordat ze de wind gebruikten.
De Feniciërs gebruikten zijden kussens om niet alleen hun armen te gebruiken, maar ook hun benen.

Maar ook al beschouwden de Ouden het als een eer om hun boten en triomfen te roeien, het werd al snel een galeislaventaak. Zeilen en zeilen maakten een einde aan die slavernij…

Vanaf de helft van de 19e eeuw werd roeien meer een sport en werden er ook in België clubs opgericht en werden regatta’s georganiseerd zoals die op het kanaal bij “Terdonk”, of op het kanaal in Brussel – Grimbergen, waar we roeien, en de andere grote steden.

Techniek

De techniek van het roeien verandert ook.

Van zware boten, tobbes, breed, klinkers, voorzien van vaste pinnen (twee lange pinnen op een kleine afstand van elkaar, bevestigd aan de randen van de boot zodat de roeispaan erin kan draaien) en een vaste zitting (geen beenactie), skiff genaamd, gaan we geleidelijk over op smallere boten.

Deze waren lichter en hun romp is gemaakt van houten platen, met uithouders gemonteerd op de saxplanken van de boot om oarlocks en wartels te bevestigen ter ondersteuning van roeispanen en sculls (peddels).

In die tijd maken de eerste vaste stoelen plaats voor stoelen met wielen die over rails rollen die met de tijd steeds langer worden, van 30 cm, 60, 80 en 90 cm.

Ook al lijkt de roeitechniek eenvoudig, zo veel is het niet. De oude coach René Vingerhout zei toch dat het 12 jaar duurt om een goede roeier te worden?

Bovendien is de techniek ook geëvolueerd, van een zeer brede strekking van lichaam en armen, bijna liggend, voorover en achterover, door het gebrek aan zitschuiflengte, naar een meer rechtopstaande lichaamshouding dankzij een elk decennium langere zitschuif.

De slagstappen

  1. de trekkracht, het voorwaarts bewegen van de boot, de druk van de roeispanen in het water
  2. het einde van de slag, het uittrekken van roeispanen, bladen (deel aan het einde van de roeispanen)
  3. het herstel, naar voren glijden om terug te keren naar het begin van de nieuwe slag (lichaam naar voren, bladen naar buiten en boven water)
  4. en de vangst, duikende roeispanen in het water. Dus, deze stappen, de slag, vereisen de maat en beheersing, flexibiliteit en ook precisie en kracht.

Een fijnafstellingsoperatie.

S. Fairburn, een Australische coach van de Engelse universiteit Christ Church in Cambridge, kwam als eerste met deze theorie over flexibiliteit in de roeislag.

Hij is ook de auteur van het gezegde “mijlen maken kampioenen”.

Karl Adam, een beroemde Duitse coach, was ook de promotor van een schone, nette en efficiënte, op wiskunde gebaseerde roeitechniek.

Uitrusting

Er zijn 8 categorieën roeiboten,

3 heet “sculling” met twee sculls per roeier, 5 heet “sweep rowing” met één roeispaan per roeier.

In “sculling”, de single scull, één roeier, double scull met twee roeiers, en quadruple scull, vier roeiers.

In “sweep rowing”: de coxless paren met twee roeiers, de coxed pair met coxswain, twee roeiers en een coxswain, de coxless fours en coxed four of eight met coxswain.

De latere is altijd gecoxed met acht roeiers en een coxswain, dit is de “koning” van de boten.

Er is ook sculling achten in sommige landen voor jonge meisjes en jongens onder de 15 jaar, ook wel octopulls genoemd … te promoten in België.



Olympische categorieën

  • De enkele scull
  • Dubbel (dubbele sculls)
  • De dubbele lichte gewichten (70 kg roeiers +/-)
  • Het coxless paar
  • De viervoudige sculls
  • de stuurloze vier
  • de lichtgewicht coxless four
  • Acht


Racen

Races en wedstrijden vinden plaats op een afstand van 2.000 meter voor Olympische en internationale regatta’s.

Wedstrijden voor jonge roeiers onder de 15 jaar vinden plaats op 1000 meter voor de “masters”, roeiers ouder dan 27 jaar.

Er zijn ook in de winter “koppen van rivieren” op langere afstanden, meer kilometers.

De Oxford-Cambridge race wordt bijvoorbeeld gelopen over 4 mijl en 250 meter.

Tot slot zijn er ook nog de sprintraces op 500 of 1000 meter. Er zijn ook “zwervende roei-ontmoetingen” waarvan de afstand niet verplicht of gereguleerd is en afhangt van het toeristisch belang van de route.

de internationale roeifederatie zorgt voor een internationale kalender voor internationale wedstrijden … kijk hier = https://worldrowing.com/

Klaar om te beginnen? Word nu lid!

Vul het formulier in en stuur het naar ons terug.

Wil je roeien in Brussel, komt je uit het buitenland en wil je graag sporten in Grimbergen, dan bent jij bij ons op het juiste adres.

Roeien in Brussel is beter net in de rand met een prachtig landschap, op slechts 10 km van het centrum… rij nabij Brussel en Vlaams-Brabant is bij ons!

Rowing the best sport for you